FBiH: Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu niži za 1,8 posto

Bez autora
May 17 2010

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH u aprilu 2010. niži je za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, indeks cijena intermedijarnih proizvoda osim energije viši je za tri posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto. Pad indeksa cijena je registriran kod energije za 9,4 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,2 posto. Posmatrano prema područjima, indeksi cijena u području prerađivačke industrije viši je za 1,4 posto, a u području vađenja ruda i kamena za 0,1 posto, dok je u području snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom niži za 16,7 posto. Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu 2010. niži je za 0,1 posto u odnosu na indeks iz istog mjeseca prošle godine i za dva posto u odnosu na indeks iz decembra 2009.

FBiH: Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu niži za 1,8 postoUkupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH u aprilu 2010. niži je za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, indeks cijena intermedijarnih proizvoda osim energije viši je za tri posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Pad indeksa cijena je registriran kod energije za 9,4 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,2 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema područjima, indeksi cijena u području prerađivačke industrije viši je za 1,4 posto, a u području vađenja ruda i kamena za 0,1 posto, dok je u području snabdijevanja električnom energijom, plinom i vodom niži za 16,7 posto.

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu 2010. niži je za 0,1 posto u odnosu na indeks iz istog mjeseca prošle godine i za dva posto u odnosu na indeks iz decembra 2009.

U periodu januar - april 2010. u odnosu na isti period 2009. ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda je niži za 2,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik